Skip to content

Food Creation: Reżyserowane Dania, odcinek 1

October 11, 2011

Chryzantemy W Białej Strzelającej W Ustach Masie

Food Creation. Kilka lat temu Suwa san, czyli Pani Suwa po naszemu, wraz ze swoim partnerem założyła Food Creation, czyli napojowo-spożywczą “obsługę” czy raczej oprawę gastronomiczną do przeróżnych imprez, typu wernisaże, promocje produktów itp. I nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego gdyby nie to, że podejście Suwa san jest bliższe raczej reżyseri teatralnej niż zwykłemu cateringowi. Ona raczej Tworzy niż gotuje dania czy przyżądza koktaile.

Chruzantemowa Uczta

Wszystko, każdy Detal jest pod jej kontrolą: od smakòw, poprzez kształty, dobór kolorów, tekstury potraw, naczynia i zastawy, oswietlenie, muzyka, dekoracje stołòw, ubiory, fruzury, makijaże, choreografie, ruchy, specjalne efekty czy nawet “narracje”; perfekcyjnie zaarenżowane, czy właśnie wyreżyserowane, czasem bardzo futurystycznie, czasem mrocznie, czasem romantycznie, czasem bardzo bogato i ucztowo, to znòw w pełnym minimalu. Wszystko ma swój sens, swój charakter, swoje miejsce, jest niepowtarzalne, zaskakujące, wyjątkowe, często dziwne i to również albo i przede wszystkim, w smaku i wyglądzie. Food Creation nie jest zwykłym dodatkiem czy uzupełnieniem wernisażu, ale jego istotną częścią, często też nawet bardziej interesująca niż sama wystawa czy impreza.

Jak To Smakuje???

Pierwsze Urodziny OPENING CEREMONY Butiku w Tokio

Co do samych “potraw”, które smakowałem osobiście, do ulubionych na pewno należą koktaile o smaku, które bardzo trudno opisać, tj coś na pewno “pieprznego” oraz te “jesienne”, które miałem okazję spróbować ostatnio na imprezie La Lebo – raport o tym następnym razem. Uwielbiam też chryzanteny zatopione w białej “strzelającej” w ustach masie /czekolado-karmel???/; są też sześciany z ciasta z nadzieniem curry, grzybki zrobinone z oliwek nadzianych na orzeszki ziemne /i dużą dozą pieprzu w środku, tj chyba pieprzu/, lawendę zatopioną w karmelu smakującą przedziwnie dobrze, choć ma sie potem wrażenie jakby sie kawałek lawendowego mydła zjadło, no i są też perfumy smakowe rozpylane w jamach ustnych przez specjalnie do tego wyszkolony personel. I dużo, dużo wiecej…

     

Czarodziejka Suwa san Rozpylająca Smaki…             oraz Svarovski Party

Manish Arora /na zdjeciu/ Wystawa w Beams Vermeerist, Tokio

Kostki Z Curry Nadzieniem

 

Suwa san również pod szyldem Ayako Suwa as Food Creation wystawia swoje…

…ciąg dalszy nastąpi

wieksząść zdjęć pochodzi z http://foodcreation.jp/

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: